Provläs

Välkommen till / Welkom bij / Welcome to

DOMBURGFÖRLAGET (Uitgeverij Domburg)

Nederländerna 2002

En vacker förmiddag i juni, på tjänsteresa i min gamla hemstad Amsterdam, får jag några timmar ledigt och passar på att besöka ett av mina favoritställen, stadens antropologiska museum, Tro-penmuseum.

 

Där pågår utställningen Sockrets Pris om den tidigare nederländska kolonin Surinam, mina föräldrars hemland. Den handlar om de tvåhundrafemtio åren som slaveriet var grunden för kolonins existens och det fasansfulla lidandet som var priset för dåtidens lyxvara, socker.

 

Man kan se ritningar över slavskepp, exempel på lastförteckningar, halsjärn, munskydd av järn, piskor, hur människor brännmärktes med sina ägares bomärken. Där finns gamla årsalmanackor med register över kolonins plantager, deras ägare, förvaltare, förmän och slavar.

 

Det var en tid då det var helt i sin ordning att man behandlade människor som ägodelar eller djur och lät dem arbeta ihjäl sig. Före 1863, då slaveriet upphävdes, förekom det dock att slavar kunde friges eller köpas fria. Kolonins guvernör utfärdade då frigivningsbrev som forna slavar skulle bära med sig som bevis

på att de var fria.

 

Ett av utställningsföremålen är ett sådant brev från 1853. Det ligger i en glasmonter, är ett gulaktigt och tummat papper, förtryckt med en del text och kompletterat med sirligt handskrivna uppgifter om bland annat ägarens namn, slavens namn och valt yrke. Brevet är undertecknat av inte mindre än sex personer. När jag försöker läsa det reser sig håret på mina armar och det går en rysning genom kroppen. Jag blir tvungen att läsa texten en gång till. Har jag verkligen sett rätt? Jo … det står Woiski!

 

Det visar sig att dokumentet avser frigivningen av min farfars mormor, Elisabeth Clasina Woiski.

1940, La Cubana, Amsterdam.

Max Woiski, Alma Woiski, Lou Holtuin, Freddy Johnson.

1960-talet, La Cubana, Palma de Mallorca.

Längst till vänster Max Woiski, längst til höger Ronny Woiski.

1970-talet, Marbella. Restaurante Jeanette y Daniel, .

1997, Finanstidningen.