Omdömen

Välkommen till / Welkom bij / Welcome to

DOMBURGFÖRLAGET (Uitgeverij Domburg)

Så säger de som läst boken

"Du har gjort något unikt!"

Lars Björkman

 

"Jag är överväldigad över ditt språk och ditt sätt att berätta."

Taimi Linder

 

"Du har tydligen haft ett rikt liv med många utmaningar. Boken är mycket intressant och klart läsvärd."

Sigvard Kindmark

 

"Ronny - det är en fantastisk bok! Har gjort reklam för den i vår bokhandel."

Maria Lindström

 

"[...] som jag tycker är mycket välskriven och intressant."

Knut Ivarsson

 

"Det var intressant läsning! Fascinerande liv! Du Ronny har en sån skön attityd, och skriver med sådan värme - och humor - att det är en fröjd att läsa. Du har en personlig stil som gör skillnad."

Annagreta Dyring

 

"Tack så mycket för den fantastiska boken [...]. Verkligen impo-nerad!"

Karin Ward

 

"När du beskrev ert hus på Kerkstraat, blev jag mycket rörd. Min stad. Nästan grannar. Gratulerar till en proffsig inledning (Känns inte som en debutbok). Jag läser väldigt mycket. Allt. Men nu blir det din bok. Du skriver mycket bra. Naturbegåvning? […] Du öppnar ju en värld som var mer eller mindre okänd för mig [...]. Och du har ju verkligen en story att berätta, och i mitt tycke gör du det mycket bra.."

Stefan Schröder

 

Tack för en fantastisk läsupplevelse. Helt fantastiskt, jättebra jobbat.”

Ingela Holmner

 

”Så sitter man på tvärbanehelvetet och läser bokjäveln och tårarna rinner. Sa ju det …”

Jeanette Woiski

 

 

 

 

 

 

"Mycket bra, gav många tillfällen till reflektioner över hur saker och ting förhåller sig till varandra, i Surinam, i Spanien, i Holland, och i Sverige. Männens syn på kvinnan i Spanien, i Surinamn, i musik-branschen. Männens syn på sina barn, föräldrars syn på sina barn, lyssnarens syn på den färgade musikern och mycket mera. Häftigt. När man läser memoarer brukar de vara antigen väldigt självförhärligande eller åt andra hållet, så "svårt det har varit för mig". Du har lyckats med att balansera framgången med mot-gången. Uppskattar boken för att den är väldigt personlig och har ett omväxlande lättläst språk."

Elisabeth Ekman

 

" Läst din bok.

Åker med Cinderella mot Möja. Skärgården utstrålar föreställ-ningen om Sverige: blånande fjärdar, prydliga sommarhus med säsongslaserade bryggor och brunlackerade människor. Vår fana vajar frimodigt och stolt. Ett land att vila i. Där, strax före Möja, möter mig din berättelse om rasism, Hasselbacken och fulla svenskar. Din text fungerar. Jag känner sorg. Håller med dig att vi aldrig kan förstå. Mycket berör, särskilt dina rötter i Surinam. Skrönorna är häftigt underhållande. Hefty! Men, viktigast för mig är kapitlet ”En kameleont blir till”. Du skriver ”Att vara hemlös, samtidigt som jag smälter in i alla sammanhang, har präglat hela mitt liv…”. Vidare: ”… har jag utveckats till en som iakttar, härmar tonfall uttryck, manér och inte minst, vilket varit oerhört viktigt, olika sociala koder”. Din bild av dig. Självklart står den där framför just dig. Men den står inte framför mig. Jag fascineras av modet att byta. Vem fan kan komma på att skifta från sångare till revisor? När vi karriärister följt en logisk bana och vid pass strax före fyrtio är beredda att ta språnget. Ledare och den som styr! Då börjar du utbilda dig! Sådant vi gjorde tjugo år tidigare. Hur modig kan man bli? Nu knyter din släkts märkliga historia ihop sig för mig och blir begriplig: kraften att, oavsett oddsen, våga bryta upp, skapa nytt, stark självtillit och nödvändiga portioner av ”streetsmartness”. Misslyckas man i en statskupp i Polen som ung officerare, då flyttar man till Surinam. Självklart eller hur? Åter till skärgården. Jag lägger ner boken och njuter av segelbåtarna. Vi har ett talesätt: segelbåtar kan vara begynnelseveka, men slutstyva. Det betyder att livets små vindpustar bjuder man på och böjer sig, men den verkliga stormen viker aldrig ner dig."

John Öjhammar