Om Domburgförlaget

Välkommen till / Welkom bij / Welcome to

DOMBURGFÖRLAGET (Uitgeverij Domburg)

Varför Domburg?

Domburg är en ort på halvön Walcheren i den nederländska provinsen Zeeland. Det är också ett mindre samhälle i den forna nederländska kolonin Surinam i norra Sydamerika.

 

På 1700-talet, när zeeländarna (tillsammans med holländarna) koloniserade det område som idag är Surinam, grundades det vid Surinamefloden ca 16 km från huvudstaden Paramaribo en sockerplantage som fick namnet Domburg. Så sent som 1840 fanns där en arbetsstyrka på etthundrafemtio slavar.

Efter 1863, när slaveriet hade upphävts, kontrakterades kinesiska, indiska och javanesiska lantarbetare. Efter kontraktstidens slut, då de flesta inte kunde återvända hem, tilldelades de små jordplättar på bland annat plantagen Domburgs mark. Efter 1876, då skolplikt infördes, byggdes en landsväg dit.

 

Domburg utvecklades till en by där det inrättades lanthandel, postkontor, polispostering, läkarstation och skola, samt några bostäder till ämbetsfamiljerna.

 

Franz Woiski, farfar till Domburgförlagets grundare, Ronny Woiski, blev i början av 1900-talet byskolans huvudlärare och rektor. Max Woiski, Franz son, dvs. Ronnys far, föddes här.

 

Därför Domburg!

 

Domburg, Surinam 2012. Foto: Susanne Wiedenkeller

Troligen byskolans kvarlevor.